Nasze rozwiązania w zakresie magazynowania energii
Odkryj naszą ofertę innowacyjnych produktów do magazynowania energii zaprojektowanych tak, aby spełniać różne potrzeby i zastosowania.
- Wszystkie
- Gabinet Energetyczny
- Strona komunikacyjna
- Strona zewnętrzna
KPO: wsparcie dla mikro-, małych i średnich przedsiębiorstw oraz ...
Wsparcie mikro-, małych i średnich przedsiębiorstw na wykonywanie działalności w zakresie przetwórstwa lub wprowadzania do obrotu produktów rolnych, rybołówstwa lub akwakultury …
ENERGETYKA studia
Energetyka studia Warszawa 2024| woj. mazowieckie. Energetyka w Warszawie to 3,5-letnie studia I stopnia (inżynierskie) oraz 1,5-letnie studia II stopnia (magisterskie), których program oferuje 5 różnych specjalności. Studia przygotowują do wykonywania zawodu energetyka. Studenci zdobywają wiedzę z zakresu fizyki czy energii odnawialnej.
Produkcja biowodoru z odpadów przetwórstwa spożywczego – z …
Produkt uboczny spalania wodoru to para wodna, co czyni go czystym źródłem energii - powiedział w rozmowie z Nauką w Polsce dr Mohamed Saad Hellal, reprezentujący Katedrę Biotechnologii Środowiskowej na Wydziale Inżynierii Środowiska i Energetyki Politechniki Śląskiej oraz National Research Center w Egipcie.
500 tys. złotych dotacji na małe przetwórstwo. Jakie warunki w …
Od 2 stycznia do 2 lutego przyszłego roku ARiMR będzie prowadziła nabór wniosków drogą elektroniczną na wsparcie małego przetwórstwa z Krajowego Planu …
PORADNIK DLA PRACODAWCY
zatrudniających do 9 pracowników. W tych małych zakładach użytkowane są maszyny, które nie zostały dostosowane do minimal-nych wymagań w zakresie bhp, czasami są one niekompletne i nie w pełni spraw-ne. Przede wszystkim mowa tu o urządze-niach do rozdrabniania mięsa, które nie są wyposażone w pokrywy lub blokady,
Wytwarzanie mięsa i produktów mięsnych w zakładach o małej …
Wytwarzanie mięsa i produktów mięsnych w zakładach o małej zdolności produkcyjnej, ... i przetwórstwa, •Zakłady wytwarzające żywność tradycyjną . Krótka historia •Pierwsza regulacja w Polsce w 2002 dotycząca sprzedaży bezpośredniej mięsa drobiowego, mięsa zajęczaków, mięsa zwierząt łownych •2004 – wymagania dla zakładów o małej zdolności produkcyjnej •2006 ...
Rekrutacja
REKRUTACJA 2023/2024. KOMUNIKAT DLA RODZICÓW I UCZNIÓW. Zapisy do szkół ośrodka na rok szkolny 2023/2024 Pragnę poinformować Państwa, że trwa rekrutacja dzieci i młodzieży na rok szkolny 2023/2024 do: 1) Szkoły Podstawowej nr 53: zerówki, klasy 1 Szkoła zapewnia wszechstronny rozwój i przygotowanie do egzaminu ósmoklasisty. Nauczanym językiem …
Witam ! Nazywam się Monika Jeziorek i jestem nauczycielem Transport w ...
niezastąpiony w przewozie małych ładunków i na małe odległości. 4. Transport samochodowy obejmuje dostawy surowców oraz sprzedaż wyrobów gotowych. 5. Wyroby gotowe muszą być przewożone w specjalnych pojemnikach, w zamkniętych samochodach, które konstrukcyjnie przeznaczone są tylko i wyłącznie do ich przewozu. To specjalistyczne pojazdy, które …
PROBLEM OCZYSZCZANIA SPOŻYWCZEGO W MAŁYCH …
Znacznie gorzej prezentuję się sytuacja w średnich zakładach, a najgorzej w małych, gdyż odprowadzają nieczyszczone ścieki bezpośrednio do ziemi [9]. Procesom biologicznego oczyszczania poddawanych jest 79% ścieków powstają-cych w zakładach przetwórstwa owocowo-warzywnego, a z podwyższonym usuwaniem biogenów – 17% [13 ...
Inżynieria chemiczna i procesowa
Kierunek inżynieria chemiczna i procesowa przygotowuje zarówno teoretycznie jak i praktycznie do projektowania i sprawowania nadzoru nad procesami technologicznymi oraz aparaturą procesową w zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego i innych.
HIGIENA I BEZPIECZEŃSTWO PRACOWNIKA W ZAKŁADACH …
HIGIENA I BEZPIECZEŃSTWO PRACOWNIKA W ZAKŁADACH PRODUKCJI I PRZETWÓRSTWA MIĘSA. Każda firma produkcyjna branży spożywczej ma świadomość, że dbanie o bezpieczeństwo produktu jest jej najwyższym priorytetem i codziennym obowiązkiem. W zakładach przetwarzających produkty mięsne muszą być przestrzegane wewnętrzne …
Raport: Zarządzanie energią w zakładach przemysłowych
Funkcjonują zarówno firmy zaawansowane w pracach ograniczających zużycie energii, jak i takie, gdzie wskazane jest wyjaśnianie podstawowych kwestii dotyczących rozliczeń kosztów zakupu i dystrybucji energii elektrycznej i gazu. W zakładach przemysłowych konieczność inwestowania w rozwiązania przeznaczone do zarządzania energią ...
Dlaczego przemysłowe stacje mycia w zakładach przetwórstwa …
Przemysłowe stacje mycia są często wykorzystywane w zakładach produkcyjnych, chemicznych lub petrochemicznych oraz przetwórstwa spożywczego jako część procedur czyszczenia i odkażania, w których utrzymanie higieny ma kluczowe znaczenie. Wiadro wody z mopem i środkiem czyszczącym nie jest w stanie skutecznie zdezynfekować zakładu w …
Użytkowanie instalacji technicznych | PDF
Odpady powstające w przetwórstwie żywności powstają głównie w zakładach przetwórstwa mięsnego, owocowo-warzywnego, w cukrowniach, browarach, gorzelniach oraz zakładach gastronomicznych. Dominują przede wszystkim w nich odpady organiczne pochodzenia zwierzęcego i roślinnego oraz odpady opakowaniowe. Jednak głównym …
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
31.10.2024. Zaliczki dopłat bezpośrednich i obszarowych – do tej pory na konta rolników trafiło 6,54 mld zł. 31.10.2024. Dofinansowanie na rok pszczelarski 2025 – nabór w toku. 30.10.2024. …
Jakość Powietrza w zakładach przetwórstwa mięsnego
Popraw jakość powietrza w swoim zakładzie przetwórstwa mięsnego. Dowiedz się, jak ważna jest wysoka jakość powietrza w celu ograniczenia rozprzestrzeniania się mikrobów i wirusów przenoszonych drogą powietrzną. Wyszukiwarka kontaktów; Wyszukiwarka dokumentów; Wyszukiwarka produktów; Polska Asia Pacific. Australia Mainland China India …
Wsparcie dla małego przetwórstwa 2024. Gdzie składać wnioski?
Ruszył nabór wniosków na wsparcie dla małego przetwórstwa 2024. Jest on przeznaczony dla rolników, którzy chcieliby rozwijać swoją działalność w zakresie przetwarzania produktów rolnych. Program realizowany jest w ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPOiZO).
Technologia rentgenowska w rutynowej analizie tłuszczu w mięsie
Aparaty rentgenowskie stosowane w zakładach przetwórstwa mięsa są bezpieczne i nie zagrażają obsługującym je operatorom, oczywiście pod warunkiem, że obsługa odbywa się w sposób prawidłowy. W tym kontekście aparaty stosowane w zakładach mięsnych można porównać ze skanerami do bagażu, których używa się na lotniskach na całym świecie.
Uzdatnianie wody lodowej w zakładach przetwórstwa spożywczego
Uzdatnianie wody lodowej w zakładach przetwórstwa spożywczego Trwałość instalacji wody lodowej, zapotrzebowanie na energię oraz jej efektywność działania zależą nie tylko od zastosowanej technologii, ale także od jakości nośnika zimna tj. wody, która służy do przekazywania zimna ze źródła (parowacza wytwornicy lodowej) do odbiorników końcowych.
3 stycznia startuje nabór wniosków na wsparcie małe przetwórstwa
Od 3 stycznia 2024 r. można się będzie ubiegać się o wsparcie z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPOiZO) na inwestycje związane z rozwojem …
Obsługiwanie maszyn i urządzeń stosowanych w …
3. „Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego" 1 Recenzenci: mgr inż. Małgorzata Pucek dr inż. Kazimierz Witosław Opracowanie redakcyjne: mgr Tobiasz Budzyński …
KPO dotacje: nawet 500 tys. zł wsparcia i coraz mniej czasu
Nabór z KPO na dotacje na małe przetwórstwa ruszył 3 stycznia 2024 r. Rolnik może pozyskać na ten cel do 500 000 zł. Zainteresowani programem powinni się jednak …
Rozporządzenie w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy …
w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy obsłudze amoniakalnych instalacji chłodniczych w zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego. Na podstawie art. 23715 § 2 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy (Dz. U. z 1998 r. Nr 21, poz. 94, z późn. zrn1)) zarządza się, co następuje: § 1. Rozporządzenie określa wymagania bezpieczeństwa i higieny pracy …
Żywiczne posadzki w przemyśle spożywczym
Obciążenia termiczne i chemiczne posadzki w cyklu technologicznym w zakładach przetwórstwa spożywczego Z obecnie dostępnych technologii poliuretanowo-cementowych jest jedna, której temperatura mięknienia wynosi aż ok. 130°C i jednocześnie ma bardzo podobny współczynnik rozszerzalności cieplnej do betonu, tj. 4 • 10 -5 o C -1, co …
(PDF) Ograniczanie strat i marnotrawstwa w …
Należy poszukiwać rozwiązań zwłaszcza w szeroko pojętym procesie zarządzania w odniesieniu do eksploatacji maszyn i urządzeń przetwórstwa [13] oraz na wszystkich etapach or-ganizacji ...
Rekrutacja
podjęcie pracy w zakładach przetwórstwa spożywczego, gastronomii, cukierniach, piekarniach, laboratoriach analizy żywności ; możliwość otwarcia własnej działalności gospodarczej; łatwość poszerzenia kwalifikacji zawodowych na kursach kwalifikacyjnych np. kucharz, organizowanie usług gastronomicznych; kontynuowanie nauki na studiach wyższych w szczególności na …
Dofinansowanie na małe przetwórstwo. Nabór w ARiMR od 3 …
Wnioski będzie można składać od 3 stycznia do 5 lutego 2024 wyłącznie za pośrednictwem Platformy Usług Elektronicznych ARiMR. Na etapie składania wniosku będzie …
KPO – małe przetwórstwo nabór wniosków od 3 ...
W terminie od dnia 3 stycznia 2024 r. do dnia 5 lutego 2024 r. będzie można składać wnioskio objęcie przedsięwzięcia wsparciem z planu rozwojowego w ramach …
Sanitex
Sanitex 0,9KG - Płyn do mycia i dezynfekcji powierzchni kontaktujących się z żywnością w zakładach przetwórstwa spożywczego. Preparat do mycia i dezynfekcji aparatów, urządzeń i powierzchni produkcyjnych metodą ręczną i …
Zagrożenia przy pracy w zakładach przetwórstwa mięsa
Udział w nim pomaga w dostosowaniu zakładu do obowiązującego prawa, a także jest okazją do poprawy bezpieczeństwa pracy w firmie. W ramach programu prewencyjnego pracodawcy z branży …
Dofinansowanie na małe przetwórstwo (RHD): ruszył nabór …
Nabór, prowadzony jest wyłącznie za pośrednictwem Platformy Usług Elektronicznych ARiMR, rozpocznie się 3 stycznia i potrwa do 5 lutego 2024 r. Na etapie …
kierunek Odnawialne Źródła Energii i Gospodarka Odpadami
Jego kompetencje zawodowe obejmują także eksploatację urządzeń technicznych w kompostowniach, oczyszczalniach ścieków i zakładach przetwórstwa i utylizacji odpadów niebezpiecznych. Absolwent posiada również wiedzę i umiejętności z zakresu modelowania procesów i instalacji OZE i GO, wykorzystywania energii słońca, wiatru i ...
PROBLEM OCZYSZCZANIA ŚCIEKÓW Z PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO W MAŁYCH …
Celem artykułu było określenie problemu oczyszcza-nia ścieków z przemysłu spożywczego w zakładach zlokalizowanych na terenach o rozproszonej zabu-dowie. Zaobserwowano, iż znaczna liczba ...
Poradnik wdrażania Dobrej Praktyki Produkcyjnej (ang. GMP) i
Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu Poradnik wdrażania Dobrej Praktyki Produkcyjnej (ang. GMP) i Dobrej Praktyki Higienicznej (ang. GHP) oraz systemu HACCP w małych zakładach przetwórstwa mięsa na poziomie gospodarstwa Radom 2012 „Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: